Geschiedenis

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Hoe het begon…………..

 

 

 

In de eindjaren ’60 gingen enkele gehandicapten sporten bij G.S.V. “De Achterhoek” in Winterswijk. Om meer mensen aan het sporten te krijgen kwam het idee naar voren om in onze regio een nieuwe vereniging op te richten, want het was een hele opgave om elke week naar Winterswijk te gaan.

 

 

 

Zo kwam het idee om in Etten en omstreken iets nieuws te beginnen. In oktober 1969 hebben Willy Aalders en Lidy Löverink uit Ulft de taak op zich genomen om eens te polsen in dit gebied of hiervoor animo bestond. De heer L. Geubbels uit Ulft, een goede kennis van Willy Aalders, werd ingeschakeld en met hun kennis van sporten voor gehandicapten en met de wetenschap dat meer mensen uit de regio mee wilden doen, gingen ze aan de slag. Ze vroegen bij de fysiotherapeuten van verpleeghuis St. Antonia, bij kennissen en collega’s of zij mensen kenden met een lichamelijke handicap en gingen vervolgens deze persoonlijk bezoeken.

 

 

 

Op 20 januari 1970 werd er een oprichtingsvergadering uitgeschreven. Deze werd gehouden in zaal Vink te Etten. De avond werd bezocht door 17 gehandicapten. De heren J. van Otten en G. Lageweyde, bestuursleden van G.S.V. “De Achterhoek”, leidden deze avond. De aanwezigen waren er allemaal over eens dat er een nieuwe sportvereniging moest komen. Als naam voor de vereniging werd gekozen I.S.V. “De IJsselstreek” (Invalidensportvereniging “De IJsselstreek”) en op 25 februari 1970 werd de oprichtingsakte bij de notaris gepasseerd.

 

 

 

Het dagelijks bestuur bestond uit voorzitter de heer G. Aalderink uit Gaanderen, secretaresse mevrouw L. Löverink uit Gaanderen en penningmeester de heer
J. Mijnen uit Silvolde. Als bestuurleden werden de heren W. Aalders uit Ulft, H. Steentjes uit Etten en mevrouw D. Hendriks uit Didam gekozen. De heren
L. Geubbels, dr. F. Bremer, dr. Nederpeld en J. Löverink werden adviseurs. Bij de eerste bestuursvergadering werden de heer B. Mennings uit Didam en mevrouw T. Rikkers uit Zelhem aan het bestuur toegevoegd. Mevrouw T. Rikkers werd de opvolger van de heer H. Steentjes. In deze vergadering werd ook besloten om subsidie aan te vragen bij alle gemeenten uit de regio. De eerste financiële steun werd ontvangen van de Rotary Club.

 

 

 

De zaalsporten zouden beginnen in sportzaal Wienwaarden in Terborg. Deze bestonden uit volleybal, gymnastiek en tafeltennis. Fysiotherapeut de heer Rijken uit Doetinchem was de eerste zaalsporttrainer die opgevolgd werd door mevrouw B. v. Hal, die weer werd opgevolgd door de heer J. Smits uit Terborg.

 

Het zwemmen begon in het zwembad “Olde Schole” in Varsseveld en de eerste zwemleraar was de heer G. Tuenter uit Varsseveld. Door uitbreiding van het aantal leden werd al snel een 2e zwemleraar aangesteld, de heer J. Loda uit Gendringen.uit tot een brede

In de loop der jaren groeide de vereniging uit tot een vereniging met een breed scala van handicaps, waarbij ook de naam werd aangepast.

In 1984 werd de naam gewijzigd in Gehandicaptensportvereniging “De IJsselstreek” en op 13 oktober 1997 werd het de huidige naam:
Vereniging voor Aangepast Sporten V.A.S. “De IJsselstreek”.